Cilt: 1 Sayı: 1, 1.12.2022

Yıl: 2022

Süleyman Demirel Üniversitesi İnsan Kaynakları Yönetimi Dergisi, Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İnsan Kaynakları Yönetimi Bölümü tarafından üniversite bünyesinde 2022 yılında yayın hayatına başlayan ulusal hakemli bir dergidir. Süleyman Demirel Üniversitesi İnsan Kaynakları Yönetimi Dergisi, insan kaynakları yönetimi alanındaki ulusal ve uluslararası gelişmelerin takip edilmesi, insan kaynakları yönetimi odaklı akademik yayınları içermesi, bilimsel kurallara ve etiğe uygun, kendi alanı ile ilgili nitelikli ve güncel bir kaynak oluşturması başta olmak üzere çeşitli amaçlarla yayın hayatına başlamıştır. 

Süleyman Demirel Üniversitesi İnsan Kaynakları Yönetimi Dergisi, insan kaynakları yönetimi dinamik çevresi, işlevler ve strateji, eşit istihdam fırsatları, çalışan hakları ve disiplin, insan kaynakları planlaması ve iş analizi, personel işe alımı, seçim esasları, işe alıştırma, eğitim ve çalışanların gelişimi, kariyerleri yönetmek, performans yönetim sisteminin kurulması, ödül ve ödeme planlarını oluşturmak, çalışan sosyal hak ve yardımcıları, sağlık ve güvenlik risklerinin yönetilmesi, iş ilişkilerini ve toplu sözleşme alanlarındaki konularda yazılmış araştırma, derleme, gözlem ve görüş, bildiri, rapor, çeviri ve duyuru türündeki Türkçe ve İngilizce bilimsel yazılar yayınlanmaktadır.
Açık erişim politikası benimsemiş bir dergi olan SDÜ İKY Dergisi; Haziran ve Aralık aylarında olmak üzere yılda iki sayı olarak yayımlanmaktadır. Yayın etiği konusunda COPE (Committe on Publication Ethics) ve ICMJE (International Committe of Medical Journal Editors) tarafından belirlenen yayın etiği ilke, standart ve tavsiyelerini gözetmektedir. Dergimize yayımlanmak üzere gönderilen tüm makaleler, Turnitin intihal programı tarafından taranmaktadır. Dergimizde yayımlananmış olan yazılardaki görüşler, derginin görüşleri olmayıp yazıların tüm sorumluluğu yazara veya yazarlara aittir. Dergimizde gönderilecek olan makaleler için herhangi bir ad altında yazar veya kurumdan ücret talep edilmemektedir.


1. Dergiye yayınlanmak üzere gönderilen yayınların dili Türkçe veya İngilizce olmalıdır. Çalışmalar ekler ve kaynakça dahil en az 3500 kelime ile en fazla 10000 (on bin) kelime arası veya en fazla 30 sayfa olmalıdır. "Office Word" programında hazırlanmalıdır.
2. Sayfa düzeni; üst: 3, sol: 3, alt: 3 ve sağ: 3 cm olmalıdır.
3. Makaleler 11 punto ve "Times New Roman" karakteri ile tek satır aralığı kullanılarak yana yaslı yazılmalıdır. Yazımda, virgül ve noktalardan sonra bir karakter ara verilmelidir.
4. Paragraflarda 1 başlangıç girintisi kullanılmalı, paragraflardan önce ve sonra ise 6nk boşluk bırakılmalıdır. Paragraflar arasında ilave boş satır bırakılmamalıdır.
5. Makalenin ilk sayfasında 12 punto ve tamamı büyük harflerle ortalı olarak Türkçe ve İngilizce başlık, 10 punto ve en az 150 en fazla 250 kelime arası Türkçe ve İngilizce özet ile en az 3-en fazla 5 tane Türkçe ve İngilizce anahtar kelime yer almalıdır. Anahtar kelimelerin ilk harfi büyük harf diğer harfleri küçük yazılmalıdır.
6. Makale üzerinde yazar ve yazarlara ait bilgilere yer verilmemelidir.
7. Bölüm başlıkları ve alt başlıklar 11 punto, kalın (bold) ve sola yaslı (girintisiz) olmalıdır. Giriş ve sonuç bölümüne başlık hariç olmak üzere başlık numaraları ve alt başlıklar 1., 1.1, 1.1.1., 1.1.2., 1.1.2.1. şeklinde devam etmelidir. Tüm bölüm başlıklarının ve alt başlıkların her kelimesinin ilk harfi büyük diğer harfleri küçük yazılmalıdır. Bölüm başlıkları ve alt başlıklardan önce 1 satır boşluk bırakılmalı, başlık sonrasında ise boşluk bırakılmamalıdır.
8. Makale içindeki tüm tablo, grafik, şekil, harita, resim gibi görseller metnin uygun yerlerinde ardışık olarak numaralandırılmış bir şekilde sayfaya ortalı olarak gösterilmelidir. Görsellerin başlıkları görsel üzerinde ilk harfleri büyük, 10 punto, kalın (bold), tek satır aralıklı ve iki yana yaslı olarak yazılmalıdır. Tablo, şekil ve grafik içerisindeki metinler 8-10 punto atalığında olmalıdır. Görsellerin kaynakları hemen tabloların altında 10 punto ile yazılmalıdır. Görsel altındaki kaynak tablo ile 6nk ve sonraki paragraf ile 6nk aralıklı olmalıdır.
9. Doğrudan alıntılar italik ve tırnak içerisinde verilmelidir.
10. Yazar/yazarlar tarafından ilgili yazıya sayfa numarasına yer verilmemelidir.
11. Dergiye gönderilen makaleler; referans sistemi, dipnot gösterme biçimi ve kaynakça düzenlenmesinde American Psychological Association (APA 7) stilinde hazırlanmalıdır. Bu bağlamda atıflar metin içerisinde bağlaç yöntemi kullanılarak yapılmalıdır. Metin içi referanslar yazar-tarih-sayfa yöntemiyle verilmelidir.
12. Metin içerisinde atıflar yazar(lar)ın soyadı, kaynağın yılı ve sayfa numarası şeklinde yapılmalıdır. 2 yazarlı çalışmalarda yazar isimleri arasında Türkçe makalelerde "ve", İngilizce makalelerde "&" kullanılmalıdır. 3 ve daha fazla yazarlı çalışmalarda atıf yapılırken önce ilk yazarın soyadı yazılmalı, ardından Türkçe makalelerde "vd." ifadesi, İngilizce makalelerde "et al." ifadesi kullanılmalıdır.
• Tek yazarlı yayınlarda atıf: (Altan, 2011, s. 15).
• 2 yazarlı yayınlarda atıf: (Tuna ve Yalçıntaş, 1997, s. 17).
• 3 ve daha fazla yazarlı yayınlarda atıf: (Bilgin vd., 2007, s. 45).
• Birden fazla kaynağa atıf: (İzveren, 1970, s. 5; Koray, 2008, s. 78; Şenkal, 2007, s. 2).
• İkincil kaynağa atıf: (Törüner, 1992, aktaran Korkmaz ve Mahiroğulları, 2007, s. 19)
13. Yazar adı olarak kısaltması olan bir grup kullanılıyorsa ilk atıfta kısaltma yapılmazken, daha sonraki atıflarda kısaltılarak kullanılır. Kısaltması olmayan gruplarda ise ilk ve sonraki atıflarda farklılık yoktur.
• Yazar adı kısaltması olan bir grupta kaynağa ilk atıf: (Süleyman Demirel Üniversitesi [SDÜ], 2022).
• Yazar adı kısaltması olan bir grupta kaynağa sonraki atıf: (SDÜ, 2022).
14. Yapılacak atıf bir internet sitesinden alınmışsa ve atıfın yazarı belirli ise süreli yayınlardakine benzer şekilde atıf yapılmalıdır. İnternetten indirilen kaynak için tarih verilmemişse ilgili dosyaya erişim tarihi kaynağın yılı olarak kullanılmalıdır. Eğer atıfın yazarı belli değilse parantez içerisinde internet sitesinin kurumu ve erişim yılı yazılmalıdır.
• Yazar adı ve yayın yılı belli olan atıf: (Metin ve Yiğit, 2004).
• Yazar adı ve yayın yılı belli olmayan atıf: (World Bank, 2008).
15. Bir yazarın aynı yıl içinde yayınlanmış birden fazla eserine atıf yapılıyorsa, eserler yılın yanına a, b, c, şeklinde harf verilerek gösterilmelidir.
• (Sapancalı, 2005a, s. 85).
• (Sapancalı, 2005b, s. 45).
16. Yazar adının cümle içerisinde geçtiği anlatısal alıntılarda, çalışma 2 yazarlı ise Türkçe makalelerde “ve”, İngilizce makalelerde “and” kullanılmalıdır. 3 ve daha fazla yazarlı çalışmalarda ise önce ilk yazarın soyadı yazılmalı, ardından Türkçe makalelerde “vd.” ifadesi, İngilizce makalelerde “et al.” ifadesi kullanılmalıdır.
• Gülmez’e (2010, s.2) göre, ……
• Koray ve Topçuoğlu (2018, s. 8) ……
• Çarıkçı vd. (2009, s. 81) ……
17. Kaynakçada, çalışmada kullanılan ve atıf yapılan tüm kaynaklara yer verilmeli ve kaynakça yazar soyadlarına göre alfabetik bir sırada hazırlanmalı ve APA 7 stili kullanılmalıdır. Makalede kullanılan kaynaklar nitelik ayrımı yapılmaksızın yazar soyadına göre alfabetik olarak sıralanmalıdır. Aynı yazara ait eserler "en eski tarihli" olandan başlanarak kaynakçaya yerleştirilmelidir. Kaynakçada dergi adı hariç tüm yayınlarda (makale adı, kitap adı, bölüm adı, tez adı, vb) başlığın ilk harfi büyük, diğerleri ise özel isim veya kısaltma değilse küçük harfle yazılmalıdır. Dergi adında ise her kelimenin ilk harfi büyük olarak yazılmalıdır.
18. Kaynakça başlığının ilk harfi büyük diğer harfleri küçük harfle yazılmalı ve sola hizalanmalıdır. Kaynakça başlığından önce ve sonra 6nk boşluk bırakılmalı ve tek satır aralığında yazılmalıdır. Kaynakça yer alan kaynaklar tek satır aralığında 11 punto, iki yana yaslı, önce 6nk ve sonra 6nk boşluklu ve asılı olarak yazılmalıdır.
Kaynakça aşağıda belirtilen örneklere uygun olarak hazırlanmalıdır.
• Kitaplar:
• Tek Yazarlı Kitap
Yazar soyadı, Yazar isminin baş harf(ler)i. (Yıl). Kitap adı (Kitabın Baskısı). Yayınevi.
Dağ, R. (2007). Kırsal kalkınma siyaseti (2. Baskı). Dipnot Yayınları.
• İki-Altı Yazarlı Kitap
Uyarı: İkiden altıya kadar (altı yazar da dâhil) yazarı olan kitaplarda tüm yazarlar kaynakçada gösterilmelidir.
Birinci yazar soyadı, Birinci yazar isminin baş harf(ler)i., İkinci yazar soyadı, İkinci yazar isminin baş harf(ler)i. ve (&) Üçüncü yazar soyadı, Üçüncü yazar isminin baş harf(ler)i. (Yıl). Kitap adı (Kitabın Baskısı). Yayınevi.
Üçok, C., Mumcu, A. ve Bozkurt, G. (2008). Türk hukuk tarihi (3. Baskı). Turhan Kitabevi.
• Yedi ve Daha Fazla Yazarlı Kitap
Altıncı yazara kadar (altıncı yazar da dâhil) tüm yazarlar kaynakçaya yazılarak altıncı yazardan sonra Türkçe kitaplarda “vd.” İngilizce kitaplarda “et al.” kısaltması yapılmalıdır.
Yazar soyadı, Yazar isminin baş harf(ler)i. vd. (Yıl). Kitap adı (Kitabın Baskısı). Yayınevi.
Erdem, R., Alkan, A., Yılmaz, N., Çelik, R., Akkaş, E., Erdem, İ. vd. (2018). Sağlık kurumlarına sosyolojik bakış (1. Baskı). Hayal Yayınları.
Not: İngilizce yayınlarda “vd.” yerine “et al.” kullanılmalıdır.
• Kitap Bölümü
Yazarın soyadı, Yazarın adının baş harfi. (Yıl). Kitap bölümünün adı. Kitabın adı (Baskı sayısı, Sayfa aralığı) içinde. Hatipoğlu Yayınevi.
Hovardaoğlu, S. (2007). Psikolojik ölçmenin temelleri. Davranış bilimleri için araştırma teknikleri (2. Baskı, s. 87-125). Hatipoğlu Yayınevi.
• Editörlü Kitap
Editörün(lerin) soyadı, Editörün(lerin) adının baş harfi. (Ed.). (Yıl). Kitabın adı (Baskı sayısı). Yayınevi.
Aydemir, Ö. ve Köroğlu, E. (Ed.). (2009). Psikiyatride kullanılan klinik ölçekler (4. Baskı). HYB Basım Yayın.
• Editörlü Kitap Bölümü
Yazar soyadı, Yazar isminin baş harf(ler)i. (Yıl). İçerdeki makalenin veya bölümün adı. Editörün adının baş harfi, Editörün soyadı (Ed.), Kitabın adı içinde (Baskı sayısı, Bölümün sayfa aralığı). Yayınevi.
Çarıkçı, İ. H. ve Arslan, E. T. (2010). Türk yönetim geleneğinde kayırmacılığın tarihi seyri. R. Erdem (Ed.), Yönetim ve örgüt açısından kayırmacılık içinde (1.Baskı, s. 27-397). Beta Yayınları.
Kaufman, B. E. (2007). The development of HRM in historical and international perspective. P., Boxall, J. Purcell & P., Wright (Eds.), In The Oxford handbook of human resource management (s. 19-47). Oxford University Press.
Not: Editör ikiden fazlaysa ikinci yazardan sonra “vd.” kısaltması yapılmalıdır.
• Çeviri Kitap
Uyarı: Çeviri kitaplarında metin içerisinde ve kaynakçada kitabın orijinalinin hangi yılda yayınlandığı belirtilmelidir.
Orijinal kitabın yazarının soyadı, Yazarın isminin baş harf(ler)i. (Yıl). Kitap adı (Kitabın Baskısı). (Kitabı çeviren yazarın isminin baş harf(ler)i. Yazarın soyadı, Çev.). Yayınevi, (Orijinal eserin yayın tarihi).
Neiman, S. (2006). Modern düşüncede kötülük (1. Baskı). (A. Sargüney, Çev.). Ayrıntı Yayınları. (Orijinal eserin basım tarihi 1999).
Not: Metin içi: (Neiman, 1999/2006).
• Makaleler:
• Tek Yazarlı Makale
Yazar soyadı, Yazar isminin baş harf(ler)i. (Yıl). Makalenin başlığı. Makalenin yayınlandığı derginin adı, Makalenin cildi(sayısı), Makalenin sayfa aralığı. http://doi.org/xx.xxxxxxxxxx
Pazarlıoğlu, M. V. (2007). İzmir örneğinde iç göçün ekonometrik analizi. Yönetim ve Ekonomi Dergisi, 14(1), 121-135.
Saaty, T. L. (1977). A scaling method for priorities in hierarchical structures. Journal of Mathematical Psychology, 15(3), 234-281. https://doi.org/10.1016/0022-2496(77)90033-5
• İki-Altı Yazarlı Makale
Uyarı: İkiden altıya kadar (altı yazar da dahil) yazarı olan makalelerde tüm yazarlar kaynakçada gösterilmeli, son yazarın soyadından önce Türkçe makalelerde “ve” yabancı makalelerde “and” konulmalıdır.
Birinci yazar soyadı, Birinci yazar isminin baş harf(ler)i., İkinci yazar soyadı, İkinci yazar isminin baş harf(ler)i, Üçüncü yazar soyadı, Üçüncü yazar isminin baş harf(ler)i. (yıl). Makalenin başlığı. Makalenin yayınlandığı derginin adı, Makalenin cildi(sayısı), Makalenin sayfa aralığı. http://doi.org/xx.xxxxxxxxxx
Rousseau, D. M., & Wade-Benzoni, K. A. (1994). Linking strategy and human resource practices: How employee and customer contracts are created. Human Resource Management, 33(3), 463-489. https://doi.org/10.1002/hrm.3930330312.
Yalçın, G. E. ve Öcal Kara, F. (2016). Kırsal göç ve tarımsal üretime etkileri. Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 20(2), 154-158. https://doi.org/10.29050/harranziraat.259106
• Yedi ve Daha Fazla Yazarlı Makaleler
Uyarı: Altıncı yazara kadar (altıncı yazar da dâhil) tüm yazarlar kaynakçaya yazılarak altıncı yazardan sonra Türkçe makalelerde “vd.” İngilizce makalelerde “et al.” kısaltması yapılmalıdır.
Yazar soyadı, Yazar isminin baş harf(ler)i. vd. (yıl). Makalenin başlığı. Makalenin yayınlandığı derginin adı, Makalenin cildi(sayısı), Makalenin sayfa aralığı.
Frenk, J., Chen, L., Bhutta, A. Z., Cohen, J., Crisp, N., Evans, T. et al. (2010). Health professionals for a new century: Transforming education to strengthen health systems in an interdependent world. The Lancet, 376, 1923-1958.
• Tezler:
Yazarın soyadı, Yazarın adının baş harfi. (Yıl). Tez başlığı [Yüksek Lisans Tezi / Doktora Tezi]. Üniversitenin / Kurumun Adı.
Sağırlı, M. (2006). Eğitim ve insan kaynağı yönünden Türk beyin göçü: Geri dönen Türk akademisyenler üzerine alan araştırması [Yüksek Lisans Tezi]. İstanbul Üniversitesi.
• Sempozyum/Konferanslar:
Yazarın soyadı, Yazarın adının baş harfi. (Yıl, Ay). Çalışmanın adı. Sempozyum/Konferans Adı (Sayfa Aralığı). Düzenleyen Kurum veya Kuruluş, Düzenlendiği Yer.
Kara, M., Dağdeviren, A. ve Özdemir, H. (2020, Ekim). Yabancı uyruklu üniversite öğrencilerinin kent kişiliği ve kent imajı algılamaları. 6. Uluslararası Türk Dünyası Turizm Sempozyumu (s. 614-636). Denizli, Türkiye.
• Bildiri/ Poster Sunumu
Yazarın soyadı, Yazarın adının baş harfi. (Yıl, Gün ve Ay). Bildirinin başlığı [Bildiri veya poster sunumu]. Sunulduğu Toplantı, Düzenlendiği Yer.
Gümüştekin, G. Ve Ulucan, S. (2020, 3-5 Eylül). Etik liderlik ile çalışanların görev odaklı davranışı arasındaki ilişkide kurumsal değerlerin aracılık rolünün etkisi [Bildiri sunumu]. 28. Ulusal Yönetim ve Organizasyon Kongresi, Ankara.
• Araştırma Raporları:
Yazarın soyadı, Yazarın adının baş harfi. (Yıl). Raporun başlığı (Rapor No. xxx). Yayıncı. İnternet Adresi
Eliasson, G., Fölster, S., Lindberg, T., Pousette, T. & Taymaz, E. (1990). The knowledge based information economy (IUI Working Paper No. 256). Research Institute of Industrial Economics. https://www.econstor.eu/bitstream/10419/95060/1/wp256.pdf
• Medya Kaynakları (Film/Video vb.):
Yapımcının/Konuşmacının Soyadı, Adının baş harfi. (Yıl). Filmin/konuşmanın adı [Film / Video / Sesli]. Prodüksiyon şirketi. Varsa İnternet Adresi
Anadol, R. (2020, Temmuz). Makine zekası çağında sanat [Video]. TED Konferansları. https://www.ted.com/talks/refik_anadol_art_in_the_age_of_machine_intelligence?language=tr#t-931
Forman. M. (Yönetmen). (1975). One flew over the cuckoo’s nest [Film]. United Artists.
• Kanun/Yönetmelik/Uluslararası Sözleşme/Mahkeme Kararları:
Kanun/Yönetmelik/Uluslararası Sözleşme/Mahkeme adı. (Yayınlanma tarihi). İnternet Adresi
ILO 2 No'lu İşsizlik Sözleşmesi (2015, 18 Haziran). https://www.ilo.org/ankara/conventions-ratified-by-turkey/WCMS_377236/lang--tr/index.htm
Uzaktan Çalışma Yönetmeliği (2021, 10 Mart). https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/03/20210310-2.htm
• İnternet Kaynakları:
Yazarın soyadı, Yazarın adının baş harfi. (Yıl, Gün ve Ay). Çalışmanın başlığı. URL adresi.
Cheng, E. (2020). Roughly 5 million people in China lost their jobs in the first 2 months of 202. https://www.cnbc.com/2020/03/16/china-economy-millions-lose-their-jobs-as-unemployment-spikes.html.
Kariyer.net. (2021). E-ticaret uzmanı nedir?. https://www.kariyer.net/pozisyonlar/e+ticaret+uzmani/nedir?gclid=Cj0KCQiAk4aOBhCTARIsAFWFP9HKlOHXPivJ_X-SttPilQLkbaxxWdjrtHMz-OTVVfcpsWsXkZSPFjgaAgDTEALw_wcB.
• Haber Makalesi
Yazar soyadı, Yazarın adının baş harfi. (Yıl, Gün ve Ay). Haberin başlığı. Gazete İsmi, sayfa numarası
Harlan, C. (2013, 2 Nisan). North Korea vows to restart shuttered nuclear reactor that can make bomb-grade plutonium. The Washington Post, A1, A4.
• Çevrimiçi Haber Makalesi
Yazar soyadı, Yazar adının baş harfi. (Yıl, Gün Ay). Haber başlığı. Gazete İsmi. Linkin tamamı
Yılmaz, B. (2022, 7 Temmuz). Edenred’in global insan kaynakları yönetimi artık bir Türk’e emanet. Fortune Türkiye. https://www.fortuneturkey.com/edenredin-global-insan-kaynaklari-yonetimi-artik-bir-turke-emanet
• Wikipedia
Konu başlığı (Yıl, Gün ve Ay). Wikipedia içinde. Linkin tamamı
İnsan kaynakları yönetimi (2022, 28 Haziran). Wikipedia içinde. https://tr.wikipedia.org/wiki/%C4%B0nsan_kaynaklar%C4%B1_y%C3%B6netimi
19. Yazım konusunda belirtilmeyen durumlarda bilimsel yazımlarda benimsenen hususlar dikkate alınmalıdır.

Süleyman Demirel Üniversitesi İnsan Kaynakları Yönetimi Dergisi’ne gönderilecek makalelerde yazarların aşağıda belirtilen ilke ve kurallara uymaları gerekmektedir. Belirtilen ilke ve kurallara uygun olarak hazırlanmayan makaleler değerlendirme sürecine alınmayabilir ya da bu sürecin herhangi bir aşamasında değerlendirme dışında bırakılabilir.

Makale Benzerlik Raporu ve Benzerlik Oranı;

Dergide yayınlanmak talebi ile gönderilen makalelerin akademik intihal engelleme programından alınmış orijinallik raporu ile birlikte gönderilmesi gerekmektedir. Dergiye gönderilen makalelerin benzerlik oranlarının (Kaynakça ve " " alıntılar hariç) en fazla %20 olması gerekmektedir. 


Yazarların Etik Sorumlulukları;

Yazarların dergiye gönderdikleri makaleleri daha önce başka bir yerde yayınlanmamış olması ve/veya yayınlanmak üzere başka bir dergiye göndermemiş olmaları gerekmektedir.
Yazarların makale içerisinde kullandıkları tüm alıntılara kaynak göstermeleri gerekmektedir.
Yazarlar, dergiye gönderdikleri makalenin kendi çalışmaları olduğunu, makalelerinde hiçbir şekilde intihal yapmadıklarını, intihalden kaynaklanan tüm sorumlulukların kendilerine ait olduğunu ve bu konuda derginin hiçbir sorumluluğunun olmadığını beyan etmiş olduğunu kabul etmektedir.
Yazarların gönderdikleri makaleye eşit katkı verdiklerini taahhüt etmeleri ve bütün yazarların makale üzerinde eşit sorumluluklarının olduğunu bilmeleri gerekmektedir.
Sorumlu yazarın makalede adı geçen diğer tüm ortak yazarların yayına ve ortak yazar olarak adlandırılmalarına razı olduğunu taahhüt etmesi gerekmektedir.
Makale çalışmasına önemli katkılar sağlayan tüm kişilerin ortak yazar olarak adlandırılması ve bunun dışındaki kişilere teşekkür kısmında yer verilmesi gerekmektedir.
Yazarların gönderdikleri çalışmaları destekleyen kurum/kuruluşlar, finansal kaynakları veya çıkar çatışmalarını beyan etme yükümlülükleri bulunmaktadır.
Yazarların gerek görüldüğü takdirde makalelerinde yer alan veri setlerine ulaşım imkanı sağlamaları gerekmektedir.
Yazarların dergide yayımlanmak üzere gönderdikleri makaleleri araştırma ve yayın etiği kuralları çerçevesinde hazırlamaları gerekmektedir. Yapılan araştırmalar için ve etik kurul kararı gerektiren klinik ve deneysel insan ve hayvanlar üzerindeki çalışmalar için ayrı ayrı etik kurul onayı almış olmaları ve bu onayı makale içerisinde belirtmeleri ve belgelendirmeleri gerekmektedir.

Hakemlerin Etik Sorumlulukları;

Hakemlerin araştırmayı incelemek için yeterli niteliğe sahip olmaması veya makaleyi hızlı bir şekilde değerlendirmesi mümkün olmayacağını bilen seçilmiş bir hakemin, bu durumu editöre bildirmesi ve inceleme sürecinden özrünü istemesi gerekmektedir.
Hakemlerin kendilerine gönderilen makaleleri gizli tutmaları ve hakemlik sürecinden elde ettikleri bilgileri kişisel menfaatleri için kullanmamaları gerekmektedir.
Hakemlerin değerlendirme raporlarını veya makale hakkındaki bilgileri başkalarıyla paylaşmamaları ve editörün izni olmadan yazarlarla doğrudan iletişim kurmamaları gerekmektedir.
Hakemlerin makalelerdeki potansiyel etik meseleler konusunda özenli olmaları ve bunları editörün dikkatine sunmaları gerekmektedir. Bu durumlara değerlendirmedeki makale ile hakemin kişisel bilgi sahibi olduğu herhangi başka bir yayınlanmış çalışma arasındaki özlü benzerlik ve örtüşme dahildir.
Hakemliklerin nesnel bir şekilde yapılması gerekmektedir. Yazarlara dair kişisel eleştirilerde bulunulmaması, değerlendirmelerin yapıcı, dürüst ve kibar olması gerekmektedir.
Hakemlerin yazarlardan herhangi biriyle rekabetçi, işbirlikçi veya başka bir ilişki veya bağlantıdan kaynaklanabilecek potansiyel çıkar çatışmasına sahip olduğu bir makaleyi değerlendirmeye kabul etmeden önce editöre danışması gerekmektedir.

Editör Kurulunun Etik Sorumlulukları;

Editörlerin yayımlanacak makalelerin kararı aşamasında özgünlüğe ve bilimsel literatüre sağladığı katkıyı dikkate almaları gerekmektedir.
Editörlerin hakem havuzunu geniş ve güncel tutmaya özen göstermeleri gerekmektedir.
Editörlerin makalelerdeki hata, tutarsızlık veya yanlış yönlendirmelerin düzeltilmesinde yardımcı olmaları gerekmektedir.
Editörlerin makaleleri hakemlerin uzmanlık alanlarını dikkate alarak göndermeleri ve değerlendirmelerin yansız ve bağımsız yapılmasını desteklemeleri; akademik kurallara riayet etmeyen ve bilimsellikten uzak değerlendirmeleri engellemeleri gerekmektedir.
Dergide hangi makalelerin yayınlanacağına karar vermek etik kurulun sorumluluğundadır. Makaleleri değerlendiren etik kurulunun; ırk, cinsiyet, cinsel yönelim, dini inanç, etnik köken, vatandaşlık ya da politik felsefelerinden bağımsız olarak değerlendirmelerini yapmaları gerekmektedir. Alınacak kararın, makalenin doğruluğu, geçerliliği ve önemi ile derginin kapsamının uygunluğuna dayanması gerekmektedir. İftira, telif hakkı ihlali ve intihal ile ilgili mevcut yasal gerekliliklerin de dikkate alınması gerekmektedir.
Editörün veya herhangi bir editör kurulu üyesinin; ilgili yazar, hakemler, potansiyel hakemler, diğer editör danışmanları ve yayıncılardan başka kimseye bir makale hakkında bilgi ifşa etmemesi gerekmektedir.
Sunulan bir makalede açıklanan yayınlanmamış malzemelerin, yazarın açık yazılı izni olmaksızın editörün veya editör kurulunun kendi araştırmalarında kullanılmamaları gerekmektedir.

Dergimizde gönderilecek olan makaleler için herhangi bir ad altında yazar veya kurumdan ücret talep edilmemektedir.